fbpx

Vo viacerých článkoch dávam jasne najavo, že milujem kombíky. Najmä také, ktoré majú fakt zvládnuté tvary. Jedným z takých je práve nový Mercedes CLA Shooting Brake, ktorý bol predstavený na ženevskom autosalóne.

Nebolo to tak dávno, čo som na Kiu Proceed zložil doslova ódu. Je to jeden z tých kombíkov, na ktorého zadok ste schopní chlipným pohľadom pozerať od rána do večera. Naozaj len málo automobiliek dokáže takýto dokonalý zadok vyrobiť, preto ma KIA tak veľmi prekvapila. Mercedes, na druhej strane, ma s novým CLA-čkom Shooting Brake neprekvapil vôbec. Pravdupovediac, v niečo takéto som potichučky dúfal. Už prvá generácia CLA Shooting Brake predstavená v roku 2015 vyzerala naozaj dobre, no nebolo to auto, na ktoré by ste písali ódy. V tej dobe bol najsexi kombíkom od Mercedesu jeho veľký brat, CLS Shooting Brake. Za posledné 3 roky však Mercedes prešiel značnou dizajnovou a technologickou revolúciou, ktorá sa podpísala aj pod najnovšie CLA-čko Shooting Brake. Rozmýšľam, že by som mal už konečne spísať zoznam áut s najsexi zadkami, no kým tak spravím môžem prezradiť, že nový Mercedes CLA Shooting Brake bude bez diskusie na popredných miestach. Čím okrem zadku ale dokáže zaujať?

Vycibrenejší a praktickejší

2019 Mercedes CLA Shooting Brake
Mercedes CLA Shooting Brake 2019

Dizajn nového CLA-čka Shooting Brake asi najlepšie popisuje slovo vycibrený. Doterajšia generácia bola ako taký mierne opracovaný diamant, pekná, ale nie dokonalá. Na nástupcovi však jasne vidno, že pokročil, či už po stránke dizajnu alebo praktickosti. Celé to začína žraločím nosom, ktorý je teraz vďaka ostrejším linkám a užším svetlám ešte agresívnejší a krajší. Auto je o 48 milimetrov dlhšie, až 53 milimetrov širšie a 2 milimetre nižšie. Charakteristické črty a rysy karosérie Shooting Brake končia až tým nádherným zadkom. Ten však nie je len na okrasu, okrem toho, že voči predchodcovi opeknel, navyše dostal aj poriadnu dávku praktickosti v podobe nakladacieho otvoru, ktorý je až o 236 milimetrov širší! O 10 litrov sa zväčšil aj samotný batožinový priestor, ktorý má po novom 505 litrov. Sčítané a podčiarknuté, nové CLA-čko Shooting Brake je voči predchodcovi nielen krajšie, ale vo všetkých smeroch aj praktickejšie a priestrannejšie.

Technológie na úrovni

2019 Mercedes CLA Shooting Brake interiér
2019 Mercedes CLA Shooting Brake interiér

Nebol by to Mercedes, keby do svojho najnovšieho modelu nenapchal svoje najmodernejšie technológie. Koniec-koncov, Mercedesy vždy boli o poskytovaní čo najvyššieho možného komfortu a technológií. Interiér je do veľkej miery zhodný s novou triedou A, nájdeme tak v ňom staré známe ovládače a funkcie. Mimochodom, vďaka prepracovanému dizajnu je súčiniteľ odporu vzduchu auta len 0,26 a konštruktéri si dali záležať na tom, aby znížili hluk v interiéri na minimum. Po nastúpení vás privíta ambientné osvetlenie s možnosťou výberu z 64 farieb a do očí určite udrú typické krásne tvarované ventilačné dýzy. Jadrom celého auta je však nový Mercedes-Benz User Experience (MBUX) systém s dvojitou obrazovkou. Ten umožňuje prispôsobovať si zobrazované údaje na obrazovkách podľa preferencií vodiča, má prepracované ovládanie hlasom, navigáciu s rozšírenou realitou a mnoho ďalších funkcií. Hlavnou výhodou celého systému je ale skutočnosť, že sa neustále učí a vyvíja spolu s autom a používateľom. Už si len sadnúť do komfortných masážnych sedadiel s možnosťou vyhrievania a odvetrávania a nechať auto, nech sa o vás stará. Však tak by to po správnosti malo byť, nie? 😀

Komfort, agilita a bezpečnosť

Mercedes CLA Shooting Brake

Spojiť tieto tri veci do jedného auta vie byť veľká výzva, pre značku akou je Mercedes by však nemala robiť problém. V tlačovej správe ma zaujalo vyjadrenie, že nové CLA a CLA Shooting Brake majú najšportovejšie jazdné vlastnosti zo všetkých modelov novej generácie kompaktných vozidiel z dielne Mercedes-Benz. Ako to bude v realite sa necháme prekvapiť, no CLA-čko má predpoklady jazdiť minimálne naozaj slušne. Napomôcť by tomu mala viacprvková zadná náprava a tuhšie stabilizátory, ktoré zabraňujú nakláňaniu v zákrutách. K dispozícii bude, samozrejme, aj adaptívny podvozok. Obuť na neho budete môcť balónové 16-ky, ale aj famózne 19-ky, ktovie ale, ako si poradia s našimi cestami. Mercedes CLA Shooting Brake však nemá byť športovým autom, ale štýlovým spoločníkom na každý deň, žiadne prevratné jazdné vlastnosti sa tu tak nekonajú. Čo sa ale koná, sú priehrštia asistenčných systémov – CLA-čko ponúka najvyššiu úroveň aktívnej bezpečnosti v segmente. Hovoríme tu o asistente riadenia, zmeny jazdného pruhu, ale aj prepracovanom parkovacom asistente známom z nového Áčka.

V ponuke od septembra 2019

2019 Mercedes CLA Shooting Brake

Motor som si schválne nechal na záver, pri tomto aute je totiž druhoradý. Nové CLA-čko má byť o štýle, technológiách a moderných asistentoch, aspoň v tých bežných „ne-AMG“ verziách. Každopádne, špičkovou motorizáciou bude benzínový 4-valec s výkonom 225 koní a 350 Nm, ktorý cez sedemstupňový dvojspojkový automat poháňa kolesá prednej nápravy. Čísla sú to celkom slušné a CLA-čko s týmto motorom sa za svoju dynamiku rozhodne nebude musieť hanbiť. Samozrejme, v ponuke sa objavia aj ďalšie benzínové (všetky sú už vybavené filtrom pevných častíc) a naftové motory, aj s možnosťou pohonu všetkých kolies 4MATIC. My však budeme potichu čakať a dúfať, že príde aj nejaká tá CLA 35-ka, prípadne CLA 45-ka Shooting Brake, čo bude po všetkých stránkach veľké delo. Áno, o CLA kupé tu zatiaľ nepadlo ani slovo. A ani nepadne. Shooting Brake je krajší a praktickejší, jazdné vlastnosti pritom nemá až o toľko horšie. To je dosť dôvodov na kupé ani nepomyslieť. Každopádne, sto ľudí, sto chutí. Nový Mercedes CLA Shooting Brake sa do predaja dostane v septembri tohto roka. Napriek tomu, že po technologickej stránke bude pred Kiou Proceed výrazne napred, po stránke dizajnu a rozmerov sa mu ale Proceed minimálne vyrovnáva. Snáď ich raz uvidíme v poriadne sexi priamom súboji…

Pozri tiež:

Zdroj a obrázky – Daimler Media

One thought on “2019 Mercedes CLA Shooting Brake – Proceed tras sa!”

Comments are closed.