fbpx
Ford Mondeo mk3 2,0 TDCI recenzia skúsenosti

Ford Mondeo 3. generácie je zaujímavou alternatívou k iným zabehnutým sedanom či kombíkom strednej triedy a ako jazdenka sa dá dnes zohnať za lukratívne ceny. Čitateľ Erik prezradil, ako je s jeho Mondeom spokojný po viac ako 280 000 kilometroch.

  • Značka a model – Ford Mondeo
  • Rok výroby – 2003 (3. generácia)
  • Motorizácia a výkon – 2,0 TDCi (85 kW, 280 Nm)
  • Počet najazdených kilometrov pri kúpe – 130 000
  • Počet aktuálne najazdených kilometrov – 285 000
Ford Mondeo mk3 2,0 TDCI recenzia skúsenosti

Plusy

Malá spotreba, na jednu nádrž, ktorá má cca 58 litrov, som urobil 1200 km pri tempe 130-170 km/h. Samozrejme, na nemeckej diaľnici. Mám verziu Combi, čiže má veľký kufor. Mondeo mk3 je pohodlné. Necítiš v ňom nerovnosti. Na diaľnici je aj pri 210 km/h veľmi komfortné. Najviac milujem sedadlá, tie sú úžasné a ani po 9 hodinách ma z nich nebolí zadok. V nových autách ma už po 3 hodinách bolí zadok. A je aj celkom rýchle.

Mínusy

Keďže moje auto je aké je, tak má veľa mínusov. Čo sa týka motoru, tam žiadne mínus nemôžem dať, je úžasný a šľape ako hodinky. Poďme ďalej. Centrál funguje iba v lete. Cez zimu centrál nefunguje. Kufor taktiež ide otvoriť len počas leta. Ak si chcem dať do kufra nákup, bohužiaľ, musím otvoriť zadné dvere, ktoré musím zase otvoriť cez vodičove dvere. Následne musím sklopiť zadné sedadlá a môžem si dať nákup do kufra. Palubný počítač v noci nesvieti. Ak chcem v noci vedieť koľko idem, musím si niečím iným zasvietiť. Masážny volant nesmie chýbať v tomto aute. Ideš na diaľnici 130 km/h a volant trasie ako na traktore. Rádio funguje, ale píše stanicu v čínskych znakoch. Hodiny idú o 20 rokov dozadu. Výsuvný držiak na nápoj nešiel nikdy otvoriť. Klíma, to je ako čierna diera a žiadny mechanik ju nevedel opraviť. Predná kapota nejde otvoriť tiež. Treba na to špeciálne náradie – kladivo a skrutkovač.

Spoľahlivosť

Moje auto má síce pokazených veľa malých vecí, ale motor ide veľmi dobre na to, že to je skoro 20 ročný diesel. Nejde z neho vôbec žiaden nadmerný dym. Môžem si povedať, že je to vlastne hybrid, pretože nemusím chodiť stále na pumpu a tankovať. Ak auto jazdí stále, čo diesel potrebuje, tak áno, pôjde nádherne. Môj Fordík ma nikdy nikde nenechal, vždy išiel ako hodinky na to, koľko malých vecí má pokazených. Na motor môžem povedať, že je fakt spoľahlivý. Treba meniť pravidelne olej a robiť kilometre. Ten motor potrebuje len veľa kilometrov. Videl som jedno Mondeo mk3 s tým istým motorom a malo najazdené 1 000 000 km. Myslím si teda, že môj motor je len v zábehu.

Dostupnosť servisu a náhradných dielov

Čo sa týka dostupnosti dielov, zatiaľ som nikdy nemal problém zohnať na môj Ford Mondeo 2,0 TDCi súčiastku. Servis vôbec nie je drahý, ako ľudia hovoria. Áno, oproti Škodovke je drahší, ale nie je to až tak veľmi veľký rozdiel.

Záverečné odporúčanie

Ak si mladý chalan ako ja, Ford Mondeo mk3 2,0 TDCi je pre teba vhodný kandidát. Octaviu má každý, tak skús Mondeo a uvidíš, že aj v tomto sa skrýva Mustang. Svojmu autu dávam celkové hodnotenie 8/10 bodov.

Páčila sa vám krátka recenzia na 2003 Ford Mondeo 2,0 TDCi a autentické skúsenosti jeho majiteľa? Rovnakú recenziu môžete na svoje auto kedykoľvek napísať aj vy a poradiť tak tisíckam čitateľov! Recenziu a skúsenosti so svojím autom môžete napísať tu – https://dominiccars.sk/napisat-recenziu-skusenosti/ .

Pozri tiež: